Timpul – Cat este de pretios, si cat ajunge sa valoreze acesta, in timp
Salutare tuturor,
A trecut ceva timp de cand n-am mai scris in blogul studioului nostru, insa astazi ma simt inspirat, astfel ca va voi scrie cateva randuri, despre importanta timpului.
Multi dintre noi spun ca “traim in secolul vitezei“, ca ziua nu mai e la fel de lunga precum alta data, sau ca “timpul zboara prea repede“. Dar cea mai importanta replica pe care o aud (si o auzim cu totii destul de des) este “nu-mi mai ajunge timpul, nu stiu ce sa ma mai fac!“.
Offf ca multe se pot povesti despre timp. Insa in aceasta povestioara doresc sa va informez si constientizez cu privire la cateva aspecte importante legate de timp:
- lipsa de organizare si ce efecte are asupra timpului
- importanta timpului petrecut online, in fata camerei
- cat este de valoros (dpdv financiar) timpul fiecaruia dintre noi
O sa-ncep cu ultima parte a problemei, care de altfel este si foarte importanta:
A. Cat valoareaza timpul dpdv financiar?
Conform unei postari de pe RichetsPost, timpul lui Bill Gates ar valora dupa cum urmeaza:
- 130$ la fiecare secunda
- (sau) 8 mii $ in fiecare minut
- (sau) 468 mii $ in fiecare ora
- sau 11 milioane de $ in fiecare zi
WOW !!! WOW !!! WOW !!! WOW !!! WOW !!! WOW !!! WOW !!! WOW !!! WOW !!!
Am inceput sa scriu acest articol la ora 12:18, acum e 12:28 (au trecut 10 minute) si la o matematica simpla, Bill Gates tocmai a castigat 80 de mii de dolari.
Acesti bani (80 de mii de dolari) ii face in medie un american intr-un an de zile. Dar Bill Gates i-a castigat in doar 10 minute. Stand degeaba.
Intr-adevar un mare WOW.
Dar haideti va rog sa nu ne pripim in concluzii si sa nu incepem sa credem ca viata e naspa si ca doar Bill Gates e un mare smecher. Haideti sa-l analizam un pic, sa-l disecam.
De exemplu:
- la varsta de 20 de ani (prin 1975), pe bancile facultatii, abia tatona subiectul legat de cariera ce avea s-o aiba, si dintr-o actiune de “tupeu” a prins un proiectel si astfel a lansat Microsoft.
- in 1985 a lansat prima versiune de Windows. Valorea lui Bill Gates in acea perioada era de cativa dolari pe zi.
- odata cu lansarea Windows 95 (10 ani mai tarziu), dupa munca asidua, a inceput ca munca acestuia (si a companiei Microsoft) sa dea niste roade mai semnificative
- Apoi au urmat windows 98, 2000, Milenium, XP, etc.
Abia undeva prin 2002-2003 Bill Gates ajunse sa fie intr-adevar un mare pilon mondial in ceea ce inseamna avere si valoare financiara. (adica doar 25 de ani mai tarziu). Dar haideti sa analizam nitel graficul de mai jos:
Dupa cum puteti remarca. Desi Microsoft a fost creata in 1975, abia undeva prin 1987 incepe sa aiba ceva vanzari mai serioase (adica vreo 12 ani mai tarziu), urmand ca abia in 1995 (adica 20 de ani mai tarziu) sa se apropie de pragul de 5 miliarde.
Uitati-va un pic si la graficul de mai sus… observati cum Bill Gates, cum acum nu mai bine de 10 ani, era undeva la 45 miliarde de dolari ca si avere, iar acum este la peste 95 miliarde.
- daca acum, in 2018, Bill Gates cumuleaza 8 mii de dolari la fiecare minut,
- acum 10 ani, in 2008, in acelasi minut cumular cam aproximativ 500$
- ca sa nu spun ca undeva in 98, Bill Gates cumula in jur la 500$ pe zi.
Poate nu vi se pare inca dramatic, e greu sa explic in cuvinte, dar va rog sa intelegeti ca:
- din 75 pana in 85 (adica 10 ani), Microsoft nu castiga mai nimic !!! Se muncea pe degeaba
- din 85 pana in 95 (adica inca alti 10 ani), Microsoft (si implicit Bill Gates) tot nu castigau mare avere. Intr-adevar erau undeva pe plus, spre bine, prospectul vietii lor se definea, dar inca nu erau mari valori dpdv financiar.
Deci doar 20 de ani i-a trebuit ca sa urce corect spre varful icebergului!
B. Importanta timpului petrecut online, in fata camerei.
Da, frumos exemplul cu Bill Gates, insa este unul de-a dreptul coplesitor, iar fetele noastre vor sa castige mii de dolari muncind doar 2-3 ore pe zi. Si daca se poate, inca din prima zi.
Din pacate nu este posibil (decat cu exceptia cazului in care esti star porno de exemplu sau vreo vedeta la TV si vii deja la pachet cu fani si social media dupa tine).
Trebuie sa intelegem CLAR ca, exact ca in cazul lui Bill Gates, doar dupa un interval de timp si doar dupa multa munca vom avea si rezultatele mult visate de fiecare:
- la inceput, ca si model la videochat, esti doar o fata ca si oricare alta. Ok, functie de aspectul tau fizic, sa zicem ca esti mai “dorita” (sau mai potin dorita) decat altele. Insa din punct de vedere al popularitatii esti o apa si-un pamant.
- cu cat stai mai mult timp online, in fata camerei, asa cum trebuie (va voi vorbi la training despre ce inseamna asta) vei incepe sa devii cunoscuta, sa castigi prieteni, sa-ti aduni followeri, etc.
Evolutia unui model la videochat este fix ca cea a lui Bill Gates, doar ca la o scara ceva mai mica, totusi 🙂
La modelele de videochat vorbim de PPH (incasari pe ora). Aceasta valoare se poate afla (sau calcula) pentru fiecare site in parte si pentru modelul respectiv. De exemplu, modelul MARIA a stat astazi online 9 ore si jumatate si a generat incasari in valoare de 320$. Astfel ii determinam valoarea PPH-ului ca fiind de de aproximativ 33$ pe ora.
De exemplu, in studioul ChatLive, media incasarilor pe ora este in jur la 30$ pe ora. Ca orice studio, avem modele noi, modele medii si modele mai vechi. Modelele vechi sunt deja veterane si au o media a incasarilor mai mare (undeva peste 50$-60$ pe ora). La fel si cu modelele noi, acestea fiind la inceput de drum, au medii de 5$-10$ pe ora. Insa doar faptul ca stau online cat mai mult timp le va asigura cresterea ratei PPH, desi pare ilogic la inceput, deoarece ele vor sta mult timp online, insa de multe ori fara a genera privaturi sau incasari in general.
Insa TOTUL se rezuma la popularitate si marketing.
Degeaba ai un produs, daca nu ti-l stie nimeni.
Ganditi-va va rog ca activitatea de model videochat se compara cu orice alta activitate. Si va dau mai jos cateva exemple:
- creator de mobila. Sa presupunem ca abia ce-ai terminat facultatea de constructii, ti-ai cumparat cateva scule si vrei sa te apuci de facut mobila. Cum procedezi?
Intai si intai, o sa prostesti cateva rude. Mergi pe la ei pe-acasa, vezi ca n-au mobila, speculezi si le vinzi ideea ca le faci tu o mobila buna si de calitate, la un pret cum nu au mai vazut ei de mic. Din respect pt tine ca sunteti rude, o veti si face. Daca faci treaba buna si de calitate, rudele astea ale tale vor da vorba mia departe la prieteni de-ai lor de familie, vorba se va imprastia, si tu vei prinde comenzi noi. Si tot asa. Daca insa ai facut o treaba nasoala, te vor vorbi de rau pe la spate si-ti vei fi facut rau. - creator vestimentar. Sa presupunem ca esti foarte talentata in ceea ce inseamna design vestimentar. Dar ce faci si cui faci?
Ca si in cazul mobilei, vei gasi prietene sau rude sa le croiesti tu ceva tinute (fie rochii, fie bluze, etc etc). Daca vei face o treaba misto, vorba se va plimba foarte repede. - daca esti doctor. Sa presupunem ca esti dermatolog. Daca faci o treaba de 2 bani si pe deasupra mai si faci figuri daca nu ti se baga vreun pliculetz prin halat, cu siguranta o sa ti se duca vorba ca esti prost si nepregatit. Insa daca esti un dermatolog bun, si daca pe deasupra, mai si refuzi “plocoanele”, cu siguranta vei incepe sa fii foarte cautat si vei avea toate sansele sa cresti financiar astfel incat sa detii propriul cabinet dermato la un moment dat.
- etc etc
Traim astazi intr-o lume in care toti termina facultati, se cred mari destepti. Si daca s-ar putea (de fapt daca ar fi ideal) toti se asteapta din prima la salarii mari si, daca se poate, la pozitii de directori.
NU! Asa ceva nu este posibil (decat daca mostenesti firma lui taticu’).
In orice cariera, si in orice ramura socio-economica pe care o veti urma, trebuie sa acordati o mare sansa cursului natural al evolutiei, al progresului:
- intai esti rookie, angajat nou, etc… trebuie sa treci prin sita si prin ciur, sa te dezvolti, etc
- apoi incepi sa capeti experienta si lupti pentru evolutie (inveti mai mult, muncesti mai mult, etc)
- apoi devii stagiar, ferm pe pozitie, aplici totul ca la carte si-ti culegi roadele muncii tale, asa cum trebuie
In lumina celor spuse mai sus, orice model videochat care doreste sa incaseze cat mai mult din urma activitatii de model videochat, trebuie sa aiba in vedere ca, popularitatea si faima modelului se dobandesc in timp. Iar timpul, ajunge sa fie din ce in ce mai valoros doar odata cu dobandirea faimei.
Astfel, un model incepator va trebui sa munceasca destul de mult mai ales la inceput (primele 2-3 luni de activitate), lucrand cat mai des si cat mai optim cu putinta.
In final, va atasez o imagine care ilustreaza traseul carierei lui Bill Gates. Sper sa va motiveze si sa va arate ce inseamna devotament si munca 🙂